5 sfaturi de întreținere pe peleți pentru o funcționare sigură și eficientă

siguranța șemineului este crucială dacă doriți să vă bucurați de căldura și farmecul pe care îl oferă șemineul cu gaz sau lemn. O modalitate de a vă menține șemineul în siguranță pe tot parcursul iernii este prin monitorizarea acumulării de creozot. O acumulare excesivă de creozot se poate dovedi periculoasă din mai multe motive, plus că poate afecta longevitatea șemineului.
citiți mai departe pentru a afla mai multe despre creozot, cum vă afectează șemineul și pașii pe care îi puteți face pentru a vă menține șemineul în stare bună.
Ce Este Creozotul?
creozotul este o combinație de gudroane și diverse alte substanțe chimice produse ca produs secundar al arderii lemnului sau a combustibililor fosili. Cantități mici de creozot se amestecă cu fumul care se ridică în partea de sus a coșului de fum. Pe parcurs, creozotul se combină cu umezeala și aderă la căptușeala de ardere sau la zidăria deschisă a coșului de fum, creând un strat subțire de gudron care se solidifică pe măsură ce se răcește.
creozotul a avut o mulțime de utilizări interesante de-a lungul istoriei, inclusiv ca componentă activă a diferitelor medicamente. Aceste zile, creozotul este utilizat în aplicații comerciale pentru tratarea și conservarea lemnului pentru longevitate sporită și durabilitate. Creozotul este responsabil pentru a da carnii afumate aroma lor distinct de fum, plus este, de asemenea, ingredientul special din spatele aromei artificiale de fum lichid.
De Ce Este Periculos?
acumularea creozotului nu dispare niciodată de la sine. Odată ce se formează un strat de creozot, este acolo pentru totdeauna până când este îndepărtat fizic. Fără o curățare adecvată, mai multe straturi de creozot se vor acumula constant de fiecare dată când utilizați șemineul. Această acumulare face ca coșul de fum să se îngusteze, reducând cantitatea de ventilație disponibilă pentru șemineul dvs.
lipsa rezultată de aer proaspăt împiedică șemineul să-și ardă eficient combustibilul, rezultând o flacără mai mică și mai murdară, care provoacă și mai multă acumulare de creozot. Ciclul continuă până când coșul dvs. de fum devine complet blocat cu creozot, făcând căptușeala de ardere inutilizabilă.
creozotul este, de asemenea, foarte inflamabil, mai ales atunci când se acumulează în cantități mari. Cantități excesive de creozot se pot aprinde atunci când sunt expuse la suficientă căldură din șemineu. Incendiile alimentate cu creozot se pot răspândi rapid și fără niciun avertisment, făcând aceste incendii incredibil de periculoase. Eșecul de a curăța acumularea excesivă de creozot este un factor comun în spatele majorității incendiilor de încălzire a locuințelor, potrivit cercetărilor Agenției Naționale de protecție împotriva incendiilor.
Cum Se Formează?
există mai multe etape pentru acumularea creozotului. Fiecare etapă succesivă se poate dovedi mai dificil de tratat decât ultima, ceea ce subliniază importanța abordării acumulării creozotului în primele sale etape. Cât de curând apare acumularea creozotului depinde de obicei de mai mulți factori, inclusiv de eficiența și starea generală a șemineului. Dacă utilizați un șemineu din lemn, calitatea lemnului utilizat ca combustibil poate afecta, de asemenea, acumularea de creozot.
prima etapă
acumularea creozotului începe ca o acoperire ușoară pe coșul de fum. În funcție de cât de eficient șemineul dvs. își arde combustibilul, acumularea de creozot va consta în cea mai mare parte din funingine cu cantități mici de gudron amestecate împreună. Ca urmare, etapa inițială de acumulare a creozotului apare subțire și fulgi.
prima etapă a acumulării creozotului este întotdeauna cea mai ușoară de tratat. Tehnicienii de șemineu pot elimina acumularea de creozot folosind perii speciale, împiedicând formarea straturilor suplimentare, mai greu de îndepărtat.
a doua etapă
pe măsură ce acumularea creozotului continuă, funinginea este înlocuită cu mai mult gudron, oferind creozotului un aspect mai gros, mai dur și uneori mai strălucitor. Cu toate acestea, textura generală a acumulării rămâne uscată și sfărâmicioasă.
periajul singur nu va elimina acumularea creozotului în a doua etapă. Buclele rotative și solvenții chimici sunt instrumentele obișnuite pentru tehnicienii șemineului atunci când se luptă cu acumularea creozotului în această etapă.
a treia etapă
lăsată pe propriile dispozitive, acumularea creozotului se transformă în cele din urmă într-o masă foarte concentrată, care apare uleioasă și se simte lipicioasă când este proaspătă. Expunerea repetată la căldură conferă de obicei acestei mase un aspect întărit și strălucitor. În acest stadiu, o curățare simplă poate fi extraordinar de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Unii tehnicieni chiar încurajează înlocuirea completă a căptușelii de fum ca o alternativă mai rentabilă la curățare.
Cum Poate Fi Prevenită?
deoarece este un produs secundar natural al procesului de ardere, nu puteți face prea multe pentru a opri complet acumularea creozotului în piesele sale. Cu toate acestea, adoptarea unei poziții proactive în ceea ce privește întreținerea șemineului va ajuta la prevenirea acumulării excesive de creozot.
tehnicienii șemineului pot detecta și lua măsuri preventive împotriva începuturilor acumulării excesive de creozot în timpul verificărilor regulate ale șemineului. Aceste controale asigură, de asemenea, că mecanismele interioare ale coșului de fum funcționează corect, reducând semnificativ rata de acumulare a creozotului.
majoritatea experților recomandă inspectarea șemineului dvs. anual. Curățarea coșului de fum trebuie făcută atunci când există un depozit de creozot de 1/8 inci în coșul de fum.
prevenirea este întotdeauna cheia atunci când vine vorba de acumularea creozotului. Cu cât mai repede se poate aborda acumularea, cu atât mai ușor va fi de a face cu. Pentru a afla mai multe despre efectele acumulării de creozot sau pentru a programa o inspecție profesională, contactați-ne astăzi la Hartman Heating , Air and seminee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: