banii răi scot banii buni din circulație

legea lui Gresham este veche, precedând utilizarea modernă pe scară largă a monedei fiat de secole. Deci, primul lucru de știut pentru Legea lui Gresham este că vorbește despre monede cu o valoare semnificativă a mărfurilor (monedele în sine sunt valoroase deoarece sunt fabricate din material valoros.) Următorul lucru de știut este „înjosirea”. Este o abordare veche pentru a încerca și de a acoperi lipsa de metale valoroase. Practic, utilizați mai puțin aur/argint / orice atunci când faceți monede și acum vă puteți achita datoriile și obligațiile cu ceva care este tehnic același, dar are o valoare mai mică intrinsecă/marfă.

Legea lui Gresham se aplică cel mai evident atunci când un guvern înjosește pentru prima dată o monedă – acum aveți un număr mare de monede pe stradă care sunt legal aceleași, dar care posedă diferențe de valoare intrinsecă. Oamenii se mișcă cât de repede pot pentru a folosi moneda mai nouă, degradată, pentru a plăti lucrurile, în timp ce acumulează fiecare dintre monedele mai vechi și mai bune pe care le pot. Acest lucru face rapid ca majoritatea monedelor aflate în circulație să fie mai noi, de tip degradat. În acest caz, moneda „rea” este moneda nouă, degradată, cu o valoare intrinsecă mai mică. Moneda „bună” este moneda veche, mai pură, cu o valoare intrinsecă mai mare.

dacă doriți dovezi, vă pot arăta un exemplu modern. Statele Unite nu, de fapt, menta un dolar de argint (compus din 99+% argint), care are o valoare nominală de un dolar. Ca și în, dacă într-adevăr a vrut să, ai putea folosi pentru a cumpăra un suc de la McDonald ‘ s sau ceva. Le puteți folosi pentru a plăti amenzi de circulație… dar ai fi un prost absolut să plătească pentru ceva cu un dolar de argint, și nimeni nu este vreodată de gând să vă plătească cu unul, cu excepția ca o glumă/cadou. Valorează peste 15 dolari doar în termeni de argint brut, așa că folosirea unui dolar de argint pentru a cumpăra ceva este ca și cum ai arunca 14 dolari. În schimb, oricine cu sens folosește facturile de dolari pentru a plăti pentru lucruri dacă nu plătesc doar electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: