Cum Poate Ajuta Hipnoterapia Cu Sindromul Intestinului Iritabil?

123RF
Sursa: 123RF

dacă ați experimentat sindromul intestinului iritabil( IBS), o afecțiune care afectează sistemul gastro-intestinal (GI), veți ști cât de incomod și perturbator este. Când simptomele dvs. – care pot include constipație, diaree, balonare și senzația că nu v – ați golit complet intestinele-sunt cele mai severe, este posibil să fiți nevoit să vă luați timp liber și să evitați anumite situații sociale. Multe persoane cu IBS suferă de anxietate, depresie, letargie și dureri de CAP1. Deci, deși nu pune viața în pericol, este cu siguranță o condiție neplăcută și perturbatoare cu care să trăiești.

articolul continuă după publicitate

nu există un singur test de diagnostic pentru IBS, diagnosticul fiind bazat pe prezentarea unei combinații de simptome. Și nu există nici un leac definitiv. În schimb, modificările aduse stilului de viață și dietei – inclusiv în urma unei diete scăzute FODMAP2 – pot ajuta la gestionarea stării și la atenuarea celor mai grave simptome. Medicamentul poate fi, de asemenea, prescris pentru a controla diareea, constipația și balonarea.

o intervenție care a fost punctul central al unui corp considerabil de cercetare în ultimii ani și care este recomandată ca tratament pentru IBS de către Institutul Național de Excelență în Sănătate și îngrijire (NICE) din Marea Britanie este hipnoterapia. Cum ajută hipnoterapia, care funcționează cu mintea, cu o afecțiune care afectează intestinul?

în primul rând, trebuie să înțelegem cum funcționează axa creier-intestin, deoarece joacă un rol crucial atât în cauzele, cât și în tratamentul IBS. De obicei, când ne gândim la creierul nostru, ne gândim la sistemul nervos Central (SNC), care este alcătuit din creier și măduva spinării. Cu toate acestea, este de asemenea util să se ia în considerare rolul sistemului nervos Enteric (ENS). ENS este alcătuit din mai mult de 500 de milioane de neuroni care controlează mișcarea, secrețiile și fluxul de sânge în intestin și se află în întregime în pereții tractului GI. S-ar putea crede că SNC și ENS îndeplinesc două roluri separate, dar, de fapt, ele sunt foarte strâns legate de nervul vag care trece de la baza creierului, prin gât și în stomac, ajungând până la intestin. Nervul vag este ca o super-autostradă informațională între intestin și creier, care trimite semnale de la intestin la creier și de la creier la gut3.

articolul continuă după publicitate

cercetarea în axa creier-intestin a arătat că stresul poate inhiba semnalele trimise prin nervul vag și poate provoca probleme gastro-intestinale, cum ar fi IBS4. Stresul poate afecta, de asemenea, tipurile de microbi prezenți în intestin5. Informațiile trimise prin nervul vag au ca rezultat creșterea sau scăderea mișcării prin tractul GI. Ceea ce gândim – și dacă aceste gânduri ne conduc la o stare de ‘odihnă și digerare’ sau ‘luptă sau fugă’ – are un impact direct asupra a ceea ce se întâmplă în intestinul nostru în orice moment. Nu știm exact de ce persoanele cu IBS au un răspuns mai mare în intestin la stres decât alte persoane, dar știm că persoanele cu IBS au adesea alte afecțiuni psihiatrice și psihologice, inclusiv anxietate și depresie, iar pacienții cu IBS au adesea niveluri crescute de hormoni implicați în răspunsul la stres. În multe cazuri, persoanele cu IBS au suferit o traumă de viață, iar un istoric de abuz sexual este mai frecvent la pacienții cu IBS6. Modul în care IBS este afectat de emoții ar putea fi legat de intensitatea emoției și de modul în care o persoană răspunde la acea emoție. Sentimentele de furie, agresivitate și emoție par să crească mișcarea colonului, în timp ce lipsa de speranță și fericirea duc la o scădere a mișcării colonice7.

această legătură clar demonstrabilă între gândire, emoție și funcția intestinului a condus la un număr considerabil de cercetări privind eficacitatea hipnoterapiei în gestionarea și îmbunătățirea IBS, ceea ce arată că hipnoterapia nu numai că duce la o îmbunătățire a simptomelor, dar ajută și oamenii să-și îmbunătățească încrederea, stima de sine și starea de spirit, cu efecte de lungă durată8. O mare parte din cercetare s-a concentrat pe hipnoterapia dirijată de intestin, care încearcă să îmbunătățească funcționarea intestinului prin activarea stării parasimpatice sau de odihnă și digerare și îmbunătățirea mișcării intestinului. Folosind imagini și sugestii pozitive, cercetările au arătat că hipnoterapia poate reduce hipersensibilitatea în gut9 și poate afecta pozitiv funcția motorii10. Cercetări mai recente au arătat, de asemenea, că hipnoterapia poate ajuta oamenii să identifice și să modifice răspunsurile emoționale negative care provoacă sau exacerbează IBS. Experimentând, sub hipnoză, efectele acestui răspuns emoțional util și urmărind munca depusă în timpul sesiunilor cu auto-hipnoză și relaxare, oamenii au experimentat o îmbunătățire a simptomelor IBS. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este, de asemenea, recomandată de NICE ca opțiune de tratament pentru IBS, iar o abordare individualizată, prin hipnoză-CBT, poate ajuta pe cineva cu IBS să identifice declanșatorii și răspunsurile emoționale care îi pot înrăutăți starea și să găsească alternative la declanșatorii și răspunsurile normale11.

departe de a fi o afecțiune care se limitează la intestin, IBS beneficiază foarte mult de intervențiile terapeutice. Hipnoterapia are un avantaj față de terapiile vorbitoare în ceea ce privește concentrarea nu numai pe legătura dintre gânduri, emoții și funcția intestinului, ci și în capacitatea de a încuraja un răspuns de relaxare și de a reduce nivelul de stres și anxietate în general, cu ajutorul auto-hipnozei continue. De la hipnoza de grup la hipnoza Skype la hipnoza individualizată CBT, hipnoterapia pare să câștige popularitate Pe măsură ce oamenii devin conștienți de eficacitatea sa în tratarea IBS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: