Festivalul Dongzhi

Festivalul D-Ngzh sau Festivalul solstițiului de iarnă (Chineză: XV; pinyin: D-Ngzh, literalmente „extrema iernii”) este unul dintre cele mai importante festivaluri sărbătorite de chinezi și de alți asiatici estici în timpul termenului Solar Dongzhi (solstițiul de iarnă) pe sau în jurul datei de 22 decembrie, când soarele este cel mai slab și lumina zilei cea mai scurtă. A avut loc pe 22 decembrie (ora Asiei de Est) în 2010.

originile acestui festival pot fi urmărite înapoi la filosofia yin și yang a echilibrului și armoniei în cosmos. După această sărbătoare, vor exista zile cu ore de lumină mai lungi și, prin urmare, o creștere a energiei pozitive care curge. Semnificația filosofică a acestui lucru este simbolizată de hexagrama I Ching F („întoarcerea”).

activități tradiționale

în mod tradițional, festivalul Dongzhi este, de asemenea, un moment pentru ca familia să se reunească. O activitate care are loc în timpul acestor întâlniri (în special în părțile de sud ale Chinei și în comunitățile chineze de peste mări) este fabricarea și consumul de tangyuan (XV) sau bile de orez glutinuos, care simbolizează reuniunea. Tangyuan sunt fabricate din făină de orez glutinuă și uneori viu colorate. Fiecare membru al familiei primește cel puțin un tangyuan mare în plus față de mai multe mici. Bilele de făină pot fi simple sau umplute. Acestea sunt gătite într-o supă dulce sau un bulion sărat, cu atât mingea, cât și supa/bulionul servite într-un castron. Este, de asemenea,

adesea servit cu un vin de orez nefiltrat ușor alcoolic care conține cereale integrale de orez lipicios (și adesea, de asemenea, flori dulci Osmanthus), numit jiuniang.

în nordul Chinei, oamenii mănâncă de obicei găluște pe Dongzhi. Se spune că a provenit din Zhang Zhongjing în dinastia Han. Într-o zi rece de iarnă, el a văzut pe cei săraci suferind de friguri pe urechi. Simțindu-se simpatic, le-a ordonat ucenicilor Săi să facă găluște cu miel și alte ingrediente și să le distribuie săracilor pentru a le menține calde, pentru a le împiedica urechile să se frigă. Cand galustele au fost în formă de urechi, Zhang numit vasul „qùhán jiāoěr tāng” (祛寒嬌耳湯) sau supa de găluște care expulzează rece. Din acel moment, a fost o tradiție să mănânci găluște în ziua Dongzhi.

vechile tradiții impun, de asemenea, persoanelor cu același nume de familie sau din același clan să se adune la templele lor ancestrale pentru a se închina în această zi. Există întotdeauna o cină mare reuniune după ceremonia de sacrificiu.

mâncarea festivă este, de asemenea, un memento că acum suntem cu un an mai în vârstă și ar trebui să ne comportăm mai bine în anul următor. Chiar și astăzi, mulți chinezi din întreaga lume, în special persoanele în vârstă, insistă în continuare că unul este „cu un an mai în vârstă” imediat după sărbătoarea Dongzhi, în loc să aștepte Anul Nou Chinezesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: