Frances Allen

pentru contribuțiile sale la optimizarea și compilarea programelor pentru computere paralele

„toate lucrurile pe care le fac sunt de o bucată. Explorez marginile, găsesc noi modalități de a face lucrurile. Mă ține foarte, foarte angajat.”

— Frances Allen

Frances Allen s-a născut în Plattsburg, New York, în 1932. Deține un BS în matematică (1954) de la Albany State Teacher ‘ s College și un MS, tot în matematică (1957), de la Universitatea din Michigan. Deține mai multe doctorate onorifice în știință.
Allen este un pionier în domeniul optimizării compilatoarelor, programe care traduc codul sursă scris într-un limbaj de programare în cod mașină pentru utilizare directă de către un computer. Specialitatea ei este dezvoltarea de compilatoare avansate pentru a face astfel de computere să funcționeze mai rapid și mai eficient.
Allen și-a început cariera la un mic liceu rural din Peru, New York, predând matematică practică copiilor de fermă, apoi a luat un loc de muncă la IBM pentru a câștiga banii de care avea nevoie pentru a-și achita împrumuturile pentru facultate. Plănuise să lucreze acolo câțiva ani și apoi să se întoarcă la prima ei dragoste-predarea-dar la IBM, a găsit ceva ce iubea și mai mult: „oameni grozavi.”Ea va rămâne la IBM pentru următorii 45 de ani, făcând zeci de contribuții importante și originale la informatică.
în 1989, a devenit prima femeie numită IBM Fellow și, în 2006, a primit premiul ACM Turing.

Related

istoria orală a lui Fran Allen, intervievat de Al Kossow, 11 septembrie 2008, CHM

interviu de Reuniune Stretch cu Fran Allen, intervievat de Dag Spicer, 28 septembrie 2002, CHM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: