Geologie fizică

după ce ați citit acest capitol, ați finalizat exercițiile din cadrul acestuia și ați răspuns la întrebările de la final, ar trebui să puteți:

  • explicați modul în care stabilitatea pantei este legată de unghiul pantei
  • rezumați unii dintre factorii care influențează rezistența materialelor pe pante, inclusiv tipul de rocă, prezența și orientarea planurilor de slăbiciune, cum ar fi așternutul sau fracturile, tipul de material Neconsolidat și efectele apei
  • explicați ce tipuri de evenimente pot declanșa pierderea în masă
  • rezumați tipurile de mișcare care se pot întâmpla în timpul wasting
  • descrieți principalele tipuri de pierdere în masă — fluaj, criză, diapozitiv translațional, diapozitiv rotativ, cădere și resturi flux sau flux de noroi-în ceea ce privește tipurile de materiale implicate, tipul de mișcare și ratele probabile de mișcare
  • explicați ce măsuri putem lua pentru a întârzia risipa de masă și de ce nu o putem preveni permanent
  • descrieți câteva dintre măsurile care pot fi luate pentru a atenua riscurile asociate cu risipa de masă
fotografie a site-ului diapozitivului Hope din 1965, așa cum se vede în 2014. Se crede că eșecul inițial a avut loc de-a lungul planurilor de foliere și a pragului din zona prezentată în inserție.
Figura 15.1 site-ul diapozitivului Speranței din 1965, așa cum se vede în 2014. Se crede că eșecul inițial a avut loc de-a lungul planurilor de foliere și a pragului din zona prezentată în inserție.

dis-de-dimineață, pe 9 ianuarie 1965, 47 de milioane de metri cubi de rocă s-au desprins de pantele abrupte superioare ale vârfului Johnson (16 km sud-est de Hope) și au urlat 2.000 m în josul muntelui, scoțând conținutul unui mic lac din partea de jos și continuând câteva sute de metri în partea cealaltă (figura 15.1). Patru persoane, care au fost oprite pe autostradă de o avalanșă de zăpadă, au fost ucise. Mulți alții ar fi putut deveni victime, cu excepția faptului că un șofer de autobuz Greyhound, în drum spre Vancouver, și-a întors autobuzul când a văzut avalanșa. Stânca a eșuat de-a lungul planurilor de foliere slăbite ale rocii metamorfice de pe vârful Johnson, într-o zonă care fusese erodată într-o pantă abruptă de gheața glaciară. Nu există nici o dovadă că a fost declanșată de orice eveniment specific, și nu a existat nici un avertisment că a fost pe cale să se întâmple. Chiar dacă ar fi existat un avertisment, nu s-ar fi putut face nimic pentru a preveni acest lucru. Există sute de situații similare în toată Columbia Britanică.

ce putem învăța din diapozitivul speranței? În general, nu putem preveni majoritatea irosirii în masă și este necesar un efort semnificativ pentru ca un eveniment să fie prezis cu orice nivel de certitudine. Înțelegerea geologiei este esențială pentru înțelegerea pierderii în masă. Deși eșecurile sunt inevitabile într-o regiune cu pante abrupte, cele mai mari se întâmplă mai rar decât cele mai mici, iar consecințele variază în funcție de condițiile de coborâre, cum ar fi prezența oamenilor, a clădirilor, a drumurilor sau a cursurilor de pește.

un motiv important pentru a învăța despre risipa de masă este de a înțelege natura materialelor care eșuează și cum și de ce eșuează, astfel încât să putem minimiza riscurile de evenimente similare în viitor. Din acest motiv, trebuie să putem clasifica evenimentele de pierdere în masă și trebuie să cunoaștem termenii pe care geologii, inginerii și alții îi folosesc pentru a comunica despre ei.

risipa de masă, care este sinonimă cu „eșecul pantei”, este eșecul și mișcarea descendentă a rocii sau a materialelor neconsolidate ca răspuns la gravitație. Termenul ” alunecare de teren „este aproape sinonim cu risipa de masă, dar nu tocmai pentru că unii oameni rezervă” alunecare de teren ” pentru eșecuri relativ rapide ale pantei, în timp ce alții nu. Din cauza acestei ambiguități, vom evita utilizarea „alunecării de teren” în acest manual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: