Homo Erectus

Cine Erau Ei?

în anii 1890 e.n., fosilele găsite de Eugquxine Dubois pe situl Trinil din Java, Indonezia, au devenit primele clasificate ca Pithecanthropus (acum Homo) erectus. Din acel moment, multe alte fosile de Homo erectus au fost găsite în Indonezia și apoi în China, iar din anii 1960 au fost recunoscute în Africa. Cel mai probabil au coborât dintr-o specie anterioară de Homo (cel mai frecvent considerat a fi Homo habilis), în Africa de Est sau, eventual, Eurasia. Se crede că o parte din această specie foarte răspândită a dat naștere unor specii ulterioare, cum ar fi Homo heidelbergensis, care sunt văzute ca fiind legate de propria noastră specie de Homo sapiens.

Remove Ads

problema este, totuși, că fosilele care au fost atribuite lui Homo erectus acoperă o cantitate aproape ridicolă de timp și spațiu și prezintă variații uriașe atunci când sunt luate împreună. Întrebarea este dacă ele pot fi de fapt clasificate ca o specie coerentă, sau dacă lucrurile ar trebui în schimb să fie restrânse un pic mai departe.

fosilele de Homo erectus acoperă o cantitate aproape ridicolă de timp & spațiu & arată variații uriașe atunci când sunt luate împreună.

pe de o parte, există cei care susțin un model larg, cu o singură specie (Homo erectus sensu lato), care să cuprindă toate sau aproape toate fosilele din Asia de Sud-Est până în Africa care au fost aruncate în acest grup până acum. În acest punct de vedere, variația se încadrează în intervalul unei specii altfel coezive și s-ar putea datora naturii aventuroase, pline de globuri a acestei specii, timpul și spațiul afectând fizicul lor. Această definiție largă este atât de convenabilă, totuși, încât devine tentant să aruncăm fiecare nouă descoperire fosilă care pare să se potrivească oarecum caracteristicilor lui erectus cu această grămadă – ceea ce, evident, nu este neapărat un mod ideal de a face lucrurile.

Remove Ads

pe de altă parte, totuși, a fost sugerată o definiție mai restrânsă care exclude fie toate fosilele africane, fie cel puțin porțiunea găsită la Koobi Fora, deoarece acestea sunt destul de diferite și ar putea fi suficient de coezive în sine pentru a fi numite Homo ergaster în schimb. Ergaster este apoi văzut ca specia care este legată de descendența care duce la Homo sapiens, în timp ce Homo erectus sensu stricto (în sens strict, deci doar partea asiatică) ar fi putut fi o fundătură.

Stringer Graph-model de Homo Evolution
Stringer Graph-model de Homo Evolution
de Chris Stringer (CC BY-SA)

această discuție va continua, fără îndoială, să se înfurie încă ceva timp – poate că pur și simplu nu avem toate piesele puzzle-ului care sunt necesare pentru a dezlega această mizerie. În acest moment, verdictul care pare să prevaleze este că caracteristicile fosilelor nu prezintă suficiente dovezi pentru a răsturna ipoteza unei singure specii-deci Homo erectus predomină în sens larg. Cu toate acestea, un cuvânt de precauție trebuie să însoțească acest lucru: doar pentru că erectus ar fi putut fi atât de variat nu înseamnă că ar trebui să devină o specie de deșeuri, toate fosilele care nu par să se potrivească nicăieri altundeva fiind pur și simplu atribuite lui Homo erectus.

Istoria Iubirii?

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru săptămânal de e-mail!

răspândire geografică

fosile atribuite definiției largi a Homo erectus se găsesc tot drumul din Asia de sud-est până în Africa. Zone și site-uri includ Trinil pe Java, Indonezia; China (‘Peking Man’); Eurasia, inclusiv Georgia, unde descoperirile de la Dmanisi sunt atât de încurcate încât par să estompeze liniile dintre Homo habilis, Homo rudolfensis și Homo erectus și ar putea ajunge chiar să se califice ca specie distinctă (Homo georgicus); Africa de Est (situri de exemplu cheile Olduvai și în bazinul Turkana din Kenya); precum și Africa de Nord și de Sud. Unele descoperiri din Europa de Vest au fost, de asemenea, la un moment dat în timp, incluse în Partidul Homo erectus, dar acum există un acord destul de larg că majoritatea acestor forme se potrivesc mai bine cu Homo heidelbergensis.

site-ul de Trinil, Java, Indonezia
Site-ul de Trinil, Java, Indonezia
de ale Hrdli (domeniu public)

această specie timpurie de aventurieri se crede, în general, că și-a început Maratonul din Africa, prin Orientul Mijlociu, Caucaz și în cele din urmă Asia de Est în urmă cu aproximativ 1,9-1,8 milioane de ani, ajungând în Indonezia și China prin cca. 1.7-cca. Acum 1,6 milioane de ani. Dar ce le-a stimulat? Un studiu CE din 2016 a dezvoltat un model care sugerează că Homo erectus a urmat erbivorele mari în timpul dispersării lor, urmărind în același timp depozitele de silex și evitând în mod activ zonele dens populate de carnivore, cel puțin la începutul migrației lor. Cu toate acestea, din moment ce Homo erectus apare mai mult sau mai puțin în același timp în Africa de Est și Eurasia, există șansa ca originile lor să se afle în Eurasia – acest lucru ar putea ajuta la explicarea prezenței Homo floresiensis în Indonezia, care are trăsături asemănătoare erectusului. Oricum, s-au răspândit foarte rapid pe tot globul.

Cum Arătau?

Homo erectus a fost atât mai mare, cât și mai inteligent decât oamenii anteriori. Scheletele lor erau practic destul de asemănătoare cu ale noastre – în esență moderne – deși erau mai mari. Au fost primii oameni care au avut proporții ale membrelor și trunchiului de-a lungul liniilor umane moderne, ceea ce le-a permis să meargă în poziție verticală pe două picioare (de unde și numele) și literalmente să trap globul și pierduseră adaptările de alpinism care permiteau oamenilor anteriori să joace Tarzan.

eliminați anunțurile

publicitate

băiat Turkana
băiat Turkana
de Neil R (CC BY-NC-SA)

unii dintre acești oameni erau foarte înalți, porțiunea din Africa atingând o înălțime medie de 170 cm. Cu toate acestea, la fel ca în cazul populației noastre actuale, Homo erectus în diferite regiuni prezintă o mulțime de variații în dimensiune, variind între aproximativ 145 cm până la 185 cm, în timp ce cântărește între 40 kg și 68 kg. Chiar și la capătul mai scurt, Homo erectus era în mod clar mult mai înalt față de oamenii anteriori (faimoasa Lucy, un Australopithecus afarensis, avea doar 110 cm înălțime).

cu o creștere considerabilă față de Homo habilis, Homo erectus nu numai că avea un creier vizibil mai mare decât cei dinaintea lor, dar a crescut și mai mare pe măsură ce timpul a crescut. Membrii timpurii ai acestei specii au capacități craniene cuprinse între 600-800 cm3, dar majoritatea Homo erectus mai târziu depășesc 1000 cm3, care se încadrează în intervalul inferior Văzut la propria noastră specie. Aveau creste grele ale frunții și o boltă craniană joasă (deci un cap mai înclinat, fără o frunte adecvată), iar dinții lor erau deja mult mai mici și mai subțiri decât cei ai oamenilor anteriori.

Homo Erectus craniu exprimate din Java, Indonezia
Homo Erectus craniu exprimate din Java, Indonezia
de Ryan Somma (CC BY-SA)

Mod de viață

grupurile Homo erectus au vânat și și-au adunat drumul spre supraviețuire. Corpurile și creierul lor mai mari au necesitat multă energie (adică. pentru a le menține, dar dimensiunea crescută a creierului le – a ajutat, de asemenea, să fie inteligente în ceea ce privește modul în care și-au sortat mesele-o situație puțin câștigătoare. Se pare că au mâncat o dietă diversă și largă, poate inclusiv tuberculi și, cu siguranță, o cantitate substanțială de carne. Rămășițe de animale cu urme clare lăsate de măcelărie au fost găsite în legătură cu Homo erectus, care arată că au accesat în mod regulat carcase de animale – probabil atât prin curățare, cât și prin vânătoare – de acum cel puțin 1,75 milioane de ani.

sprijină organizația noastră Non-Profit

cu ajutorul tău creăm conținut gratuit care ajută milioane de oameni să învețe istoria din întreaga lume.

Deveniți membru

Remove Ads

fiind parte a zorilor Masterchefului preistoric, este probabil ca Homo erectus să fi știut și să fi folosit focul. Cele mai vechi dovezi pentru utilizarea focului hominin datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani și de acum cel puțin 500.000 de ani gătitul a început să devină popular. Cu 400.000 de ani în urmă, în intervalul de timp al lui Homo erectus, speciile umane manipulau în mod vizibil și deliberat focul. Vetrele au luminat spațiile de locuit ale acestor societăți și au oferit nu doar un mijloc de gătit alimente (și astfel creșterea producției de energie), ci și căldură, protecție împotriva prădătorilor și au fost hub-uri bune pentru interacțiunea socială. Adăposturile naturale au dominat formele preferate de bunuri imobiliare, printre care se numărau stânci deasupra și peșterile extrem de populare.

Peștera superioară Zhoukoudian, China
Peștera superioară Zhoukoudian, China
de Mutt (GNU FDL)

un producător de scule apt, Homo erectus este asociat cu Oldowan, dar mai frecvent cu Acheulean industria sculelor de piatră, și este adesea legată de crearea primelor axe manuale, care reprezintă prima inovație majoră în tehnologia sculelor de piatră. Un set mai larg de instrumente ar fi ajutat Homo erectus să supraviețuiască într-o gamă largă de medii.

Remove Ads

când vine vorba de a imagina Homo erectus în jurul unei vatre din interiorul unei peșteri, ospătându-se cu o friptură de bizon măcelărită profesional, cu o răspândire de părți, nu putem spune dacă ar fi avut conversații adecvate sau nu. Un element social trebuie să fi fost prezent, dar limbajul este unul greu de identificat. Indicii anatomice nu pot dovedi sau infirma capacitatea de limbaj sau un fel de proto-limbaj uman în Homo erectus și, deoarece nu există material genetic disponibil pentru ei, oamenii de știință nu pot testa gena FOXP2, care este asociată cu producția de limbaj la oameni și este văzută atât la neanderthalienii de mai târziu, cât și la Denisovani.

în ansamblu, este clar că Homo erectus oferă o grămadă de evoluții interesante, precum și perspective asupra descendenței umane și este posibil să fi fost cea mai timpurie specie din această descendență care a arătat atât de multe caracteristici asemănătoare omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: