Iacov, Esau și dreptul de întâi născut

 image_pdf image_print

8_Jacob Esau dreptul de întâi născut referință scripturală: Geneza 25:19-34 și Capitolul 27 și 28:1-5

accent sau temă sugerată: înșelăciunea este greșită și duce la durere și mânie.

versetul amintirii: „de aceea, fiecare dintre voi trebuie să înlăture minciuna și să vorbească sincer aproapelui său, căci toți suntem mădulare ale unui singur trup.”Efeseni 4:25

…..…..…..…..…..…..

descriere:

Esau și Iacov au fost fiii gemeni ai lui Isaac și Rebeca. Esau ar fi trebuit să moștenească responsabilitățile și binecuvântările care vin odată cu a fi cel mai mare fiu, dar el și-a vândut pripit dreptul de întâi născut fratelui său mai mic pentru o oală de tocană. Mai târziu, într-un act elaborat de înșelăciune, Rebeca l-a ajutat pe fiul ei preferat, Iacov, să-l păcălească pe Isaac în vârstă și orb să-i promită restul dreptului de întâi născut. Iacov a scăpat de fratele său furios călătorind la oamenii mamei sale (în orașul Haran) pentru a găsi o soție.

studiu de fond:

după începutul plin de speranță al căsătoriei lui Isaac și Rebeca, este dureros să vedem disfuncția care s-a întâmplat în familia lor. După douăzeci de ani de infertilitate, Rebeca a rămas însărcinată cu gemeni. Chiar și în timp ce era însărcinată cu băieți gemeni, Rebeca îi putea simți luptându-se în pântecele ei. Rebeca l-a întrebat pe Dumnezeu despre asta.

Domnul i-a spus: „două națiuni sunt în pântecele tău și două popoare din interiorul tău vor fi separate; un popor va fi mai puternic decât celălalt, iar cel mai în vârstă va sluji celui mai tânăr.”Geneza 25:23, NIV

(Geneza 25: 19-34) ca cel mai vechi, ar fi fost de așteptat ca Esau să primească „dreptul de întâi născut”. Aceasta a fost recunoașterea poziției principale în familie și moștenirea unei părți duble din tot ceea ce deținea un tată. Incidentul în care Esau „vinde” pripit dreptul de întâi născut lui Iacov pentru o tocană dezvăluie că Esau nu a apreciat gravitatea acestei binecuvântări și că Iacov a pus ochii pe ea.

(Geneza 27:1-40) binecuvântarea familiei a fost mai personală decât dreptul din naștere. Transmiterea acestei binecuvântări ar da scop, onoare și îndrumare pentru viitorul familiei. Cu ani înainte ca Dumnezeu să promită să-l binecuvânteze pe Avraam și, ulterior, lumea prin urmașii săi (Geneza 12:1-3). Isaac însuși primise o binecuvântare de la Dumnezeu (Geneza 23-24).

Isaac era bătrân și orb când a decis că era timpul să transmită binecuvântarea familiei lui Esau. Favoritismul pe care el și Rebeca l-au arătat fiilor lor (Geneza 26:27-28) a creat un mediu în care minciuna și înșelăciunea deveniseră acceptabile. Trăsăturile personale ale fiecărui membru al familiei au devenit evidente pe măsură ce evenimentul s-a desfășurat.

 • Isaac: mai devreme în viață era evident că el însuși nu era mai presus de înșelăciune. El l-a mințit pe regele Filistean Abimelec pentru a se proteja (Geneza 26:6-10). El a manifestat favoritism în relația sa cu fiii săi. El și Esau s-au legat în mod deosebit de vânătoare și în aer liber, iar Isaac vrea să facă această parte a ocaziei.
 • Rebeca: asemenea soțului ei, ea favorizează un fiu față de celălalt. Ea controlează și este dispusă să comploteze atât împotriva soțului ei, cât și împotriva fiului ei mai mare, astfel încât Iacov să aibă binecuvântarea în locul lui Esau.
 • Esau: flippancy lui mai devreme cu privire la dreptul său de întâi născut și alegerile sale rele la femei (Geneza 26:34-35) descrie un om destul de superficial, fără un adevărat sentiment de sine.
 • Iacov: întotdeauna dispus să planifice pentru ceea ce el a vrut Iacov, De asemenea, pare slab și lipsit de caracter moral. Când mama sa a conceput planul pentru a-l înșela pe Isaac, prima preocupare a lui Iacov a fost cum ar putea funcționa planul, mai degrabă dacă era sau nu lucrul corect de făcut.

(Geneza 27: 41-28: 5) întotdeauna intrigantă, Rebeca își protejează fiul preferat de mânia fratelui său mai mare. Ea manevrează situația, astfel încât Isaac să-l trimită pe Iacob înapoi la familia lui Haran și Rebeca.

Iacov a primit binecuvântarea de la Isaac. Întregul eveniment arată cum Dumnezeu lucrează planurile sale prin tot felul de oameni. El a permis acestei familii să-și urmeze dorințele egoiste, deoarece intenționase întotdeauna ca Iacov să primească binecuvântarea. Dumnezeu cunoștea potențialul lui Esau și potențialul lui Iacov și știa care va fi cel mai potrivit pentru sarcina grea de a conduce generațiile următoare în viitor. Iacov va continua să învețe multe lecții grele în viață, dar Dumnezeu va lucra cu el și asupra lui pentru a-l face omul care ar trebui să fie.

 • 119-săgeată albastră stângace sa întâmplat înainte de această poveste?
 • 119-săgeată verde dreaptace se întâmplă după această poveste?
 • 119-Arrow Logo2 lista tuturor poveștilor și temelor biblice de pe acest site web.

top

Mod de a Introduce povestea:

lăsați copiii să ia transformă fiind legat la ochi. În fiecare rundă, un copil legat la ochi ar trebui să stea pe un scaun. Ceilalți copii se pot întoarce în picioare în fața persoanei legate la ochi și ținând o mână. Persoana legată la ochi trebuie să ghicească ce persoană este simțindu-și mâna. Ai putea schimba fiecare rundă și au persoana legat la ochi ghici identități de senzație de un cot, genunchi, picior, etc. „În povestea de astăzi, un orb a încercat să-și recunoască fiul simțindu-și mâna.”
top

povestea:

Dumnezeu i-a promis lui Avraam și mai târziu fiului său, Isaac, că o națiune mare va veni de la ei. Ar avea mulți descendenți.

Isaac și Rebeca s-au căsătorit timp de douăzeci de ani înainte de a avea copii. În cele din urmă, Rebeca a rămas însărcinată. Și ghici ce. Urma să aibă gemeni!

dar a existat o problemă. Rebeca putea simți gemenii luptându-se în interiorul ei. Nu i-a plăcut deloc așa că l-a întrebat pe Dumnezeu despre asta.

Domnul i-a zis: „Două neamuri sunt în pântecele tău și două popoare din interiorul tău vor fi separate; un popor va fi mai puternic decât celălalt, iar cei mai în vârstă îi vor servi pe cei mai tineri.”Geneza 25: 23, NIV

când s-au născut gemenii erau foarte diferiți unul de celălalt. Primul băiat era roșu și foarte păros când s-a născut primul și l-au numit Esau. Isaac l-a plăcut cel mai mult pe Esau.

al doilea băiat s-a născut imediat după primul (de fapt, el ținea călcâiul fratelui său când s-a născut!) și părinții lui l-au numit Iacov. Pielea lui Jacob era foarte moale și netedă. Rebeca l-a plăcut cel mai mult pe Jacob.

părinții ar trebui să iubească pe fiecare dintre copii și să nu aibă favoriți. Dar Isaac și Rebeca nu au fost părinți buni în acest fel. Pe măsură ce creștea, lui Esau îi plăcea să fie afară și era un vânător foarte bun. Tatălui său, Isaac, îi plăcea să mănânce carnea gustoasă de la animalele pe care Esau le-a prins. Esau era fiul preferat al tatălui său. Iacob era mai liniștit și îi plăcea să lucreze acasă. Mama lui, Rebeca, l-a iubit cel mai mult.

într-o zi, Iacov gătea acasă niște tocană. Esau fusese la vânătoare și când s-a întors, îi era foarte foame.

„Iacov, Dă-mi niște tocană roșie”, a implorat Esau. „Sunt înfometat!”

„nu dacă nu-mi vinzi dreptul tău de întâi născut”, a spus Iacov.

„dreptul de întâi născut? Dacă mor, dreptul meu din naștere nu-mi va face nici un bine”, a spus Esau. „Și sunt pe cale să mor! Sigur, îți voi da dreptul meu din naștere dacă îmi vei da niște tocană.”

Deci, după ce Esau a promis să-și vândă dreptul de întâi născut lui Iacov, Iacov i-a adus tocană de fasole, pâine și ceva de băut. Esau a crezut că a făcut un comerț bun, dar într-adevăr Iacov a fost cel care a obținut o afacere mai bună. Iacov a jucat un truc rău pe fratele său.

deoarece era cel mai în vârstă, Esau ar fi primit un tratament special când tatăl său a murit. A avea dreptul de întâi născut a fost un privilegiu și o datorie foarte specială. El ar fi responsabil de multe lucruri. Dar Esau nu a luat acest lucru în serios. El a dat toate că departe pentru unele tocană.

Esau renunțase la dreptul său de întâi născut fratelui său mai mic, dar mai era ceva foarte special într-o familie. Tatăl familiei ar da o binecuvântare specială fiului său. În binecuvântare, tatăl ar spune cine va primi cel mai mult respect și cine va fi liderul familiei. El va da urări de bine de bogăție, putere și siguranță pentru viitorul fiului său.

când Isaac era foarte bătrân, l-a chemat pe Esau, fiul său cel Mare și favorit, și i-a spus: „Astăzi vă voi da binecuvântarea specială a familiei. Du-te și vânează un vânat sălbatic pentru a găti mâncarea gustoasă pe care tu și cu mine ne place să o mâncăm atât de mult. Vom mânca împreună și apoi te voi binecuvânta.”Așa că Esau a pornit la vânătoare.

dar altcineva a auzit ce spunea Isaac. Îți amintești cum am spus că Esau era fiul favorit al lui Isaac și Iacov era fiul favorit al Rebecii? Rebeca n-a vrut ca Esau să aibă binecuvântarea. Voia ca fiul ei favorit, Iacov, să primească binecuvântarea în locul lui Esau. Rebeca a decis să-și păcălească (sau să-și înșele) soțul.

ea l-a chemat pe Iacov la ea pentru a putea face un plan împreună. Jacob ar fi trebuit s-o oprească pe mama lui, dar a urmat planul. Rebeca i-a spus lui Iacov că îl vor păcăli pe Isaac. Ei trebuiau să-l păcălească să creadă că Iacov era Esau, astfel încât să-i dea binecuvântarea în schimb.

Iată cum va funcționa planul. Mai întâi, i-a spus lui Iacov să meargă și să omoare două capre, astfel încât să le poată pregăti exact așa cum îi plăcea lui Isaac. Isaac ar mânca caprele și ar crede că sunt vânatul sălbatic pe care Esau îl vânase.

apoi, au trebuit să facă pielea netedă a lui Iacov să se simtă ca pielea fratelui său harry. Rebeca a pus piei de capră pe brațele și gâtul lui Iacov, astfel încât Isaac să le simtă și să creadă că era Esau Păros. De asemenea, a pus hainele lui Esau pe Iacov. Toate acestea ar trebui să-l păcălească pe Isaac Pentru că Isaac era bătrân și orb.

Deci, când Iacov a intrat în cortul tatălui său, tatăl său nu a putut vedea că era Iacov. Nu era sigur, așa că a cerut să simtă mâinile lui Jacob. Când a simțit pielea de capră, a crezut că sunt mâinile păroase ale lui Esau. Când a gustat carnea de capră, a crezut că era vânat sălbatic pe care Esau îl vânase. Când a mirosit hainele lui Esau pe Iacov, a crezut cu adevărat că era fiul său cel Mare. Isaac a fost păcălit!

Isaac i-a dat binecuvântarea lui Iacov. Acest lucru a fost atât de important încât, odată ce binecuvântarea a fost rostită, nu a mai putut fi luată înapoi.

în binecuvântarea sa, el a spus: „Fie ca națiunile să vă slujească și popoarele să se plece înaintea voastră. Fii domn peste frații tăi, și fiii mamei tale să se plece înaintea ta. Fie ca cei care te blestemă să fie blestemați și cei care te binecuvântează să fie binecuvântați.”

Isaac tocmai terminase să-i dea binecuvântarea lui Iacov când Esau a venit de la vânătoare. El a pregătit niște mâncăruri gustoase la fel cum ceruse tatăl său și le-a dus tatălui său, astfel încât să poată primi binecuvântarea.

” cine ești tu?”a întrebat tatăl său.

apoi și-a dat seama că fusese înșelat. „Altcineva a vânat deja un animal și mi l-a adus. L-am binecuvântat și binecuvântarea nu poate fi schimbată.”Isaac era foarte trist și furios. Fiul său l-a înșelat.

„Esau s-a mâniat foarte tare și l-a implorat pe tatăl său să-l binecuvânteze și pe el. „Iacov m-a păcălit de două ori”, a strigat Esau. Mai întâi mi-a luat dreptul de întâi născut și acum mi-a luat binecuvântarea.”Esau a fost atât de supărat încât a decis să-l omoare pe Iacov odată ce tatăl său a murit.

când Rebeca a auzit de planurile lui Esau, l-a trimis pe Iacov să stea cu fratele ei Laban până când Esau s-a liniștit. Ea i-a spus lui Isaac că Iacov ar putea găsi o soție acolo.

toată lumea din familie a fost rănită pentru că Rebeca și Iacov au decis să-l mintă și să-l păcălească pe Isaac. Păcălirea cuiva se numește înșelăciune. Aceasta este ceea ce spune Biblia despre înșelăciune.

„deci, scapă de tot răul și de toate minciunile. Nu fi ipocrit. Nu fi gelos și nu vorbi rău despre ceilalți. Scoate toate aceste lucruri din viața ta.”1 Petru 2: 1 (ICB)

top

moduri de a spune povestea:

această poveste poate fi spusă folosind o varietate de metode. Rămâneți întotdeauna fideli faptelor găsite în Biblie, dar ajutați copiii să se conecteze la semnificația sa prin utilizarea dramei, a ajutoarelor vizuale, a inflexiunii vocale, a interacțiunii elevilor și/sau a emoției.
Click aici pentru ajutoare vizuale și metode de povestire.

Faceți clic aici pentru a descărca prezentarea de diapozitive sau faceți clic aici pentru a descărca imaginile de tipărit. Fiecare profesor este unic, deci folosiți doar ilustrațiile care se referă cel mai bine la modul în care spuneți povestea în această lecție. Prea multe ilustrații pot fi confuze, astfel încât să elimine orice care acoperă alte povești sau detalii pe care nu doriți să sublinieze în această lecție.
top

întrebări de revizuire:

 1. cine erau fiii lui Isaac și Rebeca? Esau și Iacov
 2. cum erau Esau și Iacov diferiți? Esau era păros și îi plăcea în aer liber (favoritul tatălui său). Lui Iacob îi plăcea casa și era favoritul mamei sale.
 3. care a fost lucrul pentru care Esau și-a schimbat dreptul de întâi născut? Un castron de tocană.
 4. la care frate se presupunea că s-a dus binecuvântarea familiei? Esau
 5. cum l-au păcălit Rebeca și Iacov pe Isaac să-i dea binecuvântarea lui Iacov? Carne de capră gătită după gust ca vânatul sălbatic, piele de capră legată de brațele și gâtul lui Iacov pentru a se simți ca pielea păroasă a lui Esau și a pus hainele lui Esau pe Iacov. Isaac a fost orb și a fost păcălit să dea binecuvântarea lui Esau lui Iacov.
 6. ce a vrut Esau să-i facă lui Iacov? A vrut să-l omoare.

Sugestii De Melodii:

 • Oh fii atent cântec
 • Trei evrei rătăcitori cântec
 • se agită diavolul off cântec
 • consultați pagina cântec de pe acest site pentru mai multe opțiuni.

activități de învățare și Meserii:

(cum de a alege cele mai bune activități de învățare pentru situația mea de predare)

activități:

 • vorbim despre gemeni. Unele seturi de gemeni sunt identice, ceea ce înseamnă că arată exact la fel. Unele seturi de gemeni sunt fraterne, ceea ce înseamnă că sunt pur și simplu frați și pot sau nu să arate la fel. Gemenii fraterni pot fi chiar două sexe diferite.
 • căutați „înșelăciune” într-un dicționar și într-un tezaur. Discutați ce înseamnă. Vorbiți despre exemple pe care copiii le înțeleg.
 • căutați versete biblice despre înșelăciune. Copiii pot alege un verset pentru a copia pe un poster. Ei pot desena apoi decora poster sau ilustra cu exemple. Versetele ar putea include:
  • Proverbe 12: 17
  • Ioan 4: 24
  • Efeseni 4:25
  • 1 Petru 2:1
 • scrieți numele personajelor principale din povestea de astăzi pe bucăți de hârtie (sau arătați fotografiile lor dacă copiii sunt prea mici pentru a citi). Legat la ochi un copil. Țineți numele unuia dintre personaje, astfel încât ceilalți copii să știe care este. Lăsați copiii să dea indicii persoanei legate la ochi, astfel încât să poată ghici ce personaj este.
 • faceți niște tocană în clasă, apoi împărtășiți.
 • ajutați-i pe copii să învețe versetul memoriei de astăzi. Click aici pentru modalități de a face acest lucru.

meșteșuguri:

 • completați pagina cu cercuri și apoi completați-le cu gânduri și idei pe care le-ați învățat în povestirea biblică.scrie atribute (Păros, cel mai tânăr, vânător, favoritul mamei etc.) din fiecare dintre frați pe bucăți mici de hârtie. Înmânează aceste hârtii copiilor. Desenați două figuri pe cretă/tablă albă. Scrieți „Esau” deasupra unuia și” Iacov ” deasupra celuilalt. Rugați-i pe copii să vină pe rând și să scrie atributele pe figura corectă (sau să le lipească pe tablă cu albastru-tac sau bandă).
 • desenați o grilă pe hârtie și marcați categoriile. Completați fiecare categorie cu gânduri și idei pe care le-ați învățat în povestirea biblică.utilizați activitatea de învățare desenați o idee pentru a vorbi despre personajele din această poveste. (Exemplu imagini la dreapta)

verificați pagina idei de predare de pe acest site pentru idei care sunt adaptabile la orice lecție.

 Link către lista completă de printables Click aici pentru” Jacob, Esau și dreptul de întâi născut „printables pentru a imprima (hârtie A4)
Click aici pentru” Jacob, Esau și dreptul de întâi născut ” printables pentru a imprima (Dimensiune scrisoare-SUA)

top

alte resurse Online:

 • Iacov și Esau fișe de lucru (Calvary Curriculum)
 • Isaac binecuvântează Iacov fișe de lucru (Calvary Curriculum)
 • pagina de colorat de oală de supă (Biserica Casa de colectare)
 • pagina de colorat de Iacov, Esau și supa (Biserica Casa de colectare)
 • ajutoare vizuale și activități bune (Biblia distractiv pentru copii)
 • boluri de supă din lut (DLTK)
 • foi de lucru din Vechiul Testament (Hubpages)
 • Diverse Puzzle-uri și activități despre Rebeca (grădina laudelor)
 • idei de lecții (ora povestirii biblice)

sus

Iacov, Esau și știftul dreptului de întâi născut
image_pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: