Margareta Franței-floarea francezilor

(domeniu public prin Wikimedia Commons)

Margareta a Franței s-a născut în jurul anului 1279 ca cel mai mic copil al lui Filip al III-lea al Franței și a celei de-a doua soții a acestuia, Maria de Brabant. Ea a fost astfel sora vitregă a lui Filip al IV-lea al Franței. Margareta avea doar aproximativ șase ani când tatăl ei a murit în 1285, iar fratele ei vitreg Filip a devenit tutorele ei, iar ea a crescut la curte sub îndrumarea mamei sale și a cumnatei sale, Regina Ioana I de Navarra.

între timp, viitorul ei soț regele Eduard I al Angliei ducea un război în Scoția când fratele vitreg al Margaretei a invadat Gasconia. Dornic să-l păstreze pe Gasconia, a fost deschis la o căsătorie între el și una dintre surorile lui Philip și între fiul său supraviețuitor Edward și fiica lui Philip Isabella. Sora mai mare a Margaretei, Blanche, a fost considerată prima, dar în curând Margaret a devenit punctul central al negocierilor. Margaret avea în jur de 20 de ani când s-a căsătorit cu Edward, în vârstă de 60 de ani. Anterior fusese căsătorit cu Eleanor de Castilia.

Margaret a ajuns la Dover în septembrie 1299 și a călătorit la Canterbury unde ea și Edward s-au căsătorit personal la 10 septembrie 1299. Deoarece căsătoria ei a însemnat un sfârșit al conflictului din Gasconia, sosirea ei a fost populară și un cântec contemporan al războaielor scoțiene a comentat: „ext regele se întoarce, ca să se poată căsători cu Regina Margareta, floarea francezilor; prin ea, regatele primesc o pace mai completă. Furia dă naștere la sacrificare, Concordia hrănește iubirea – când iubirea se înmulțește între marii prinți, ea alungă suspinele amare de la supușii lor.”În ciuda diferenței de vârstă, se pare că a fost o căsnicie fericită.

Margaret nu a primit o încoronare după nunta ei, deoarece soțul ei a trebuit să se întoarcă în Scoția. Cu toate acestea, întrucât Margaret și-a însoțit adesea soțul în campanii, a rămas însărcinată repede. Se pare că a continuat să vâneze până târziu în timpul sarcinii. Primul lor fiu Thomas De Brotherton s-a născut la 1 iunie 1300 în timp ce ea era încă pe drum. Ea și-a numit Fiul Thomas în onoarea lui Thomas Becket, căruia i se rugase în timpul nașterii. Un al doilea fiu pe nume Edmund de Woodstock s-a născut la 5 August 1301. O fiică pe nume Eleanor a murit tânără. Margaret, care era pasionată de muzică, a angajat muzicieni pentru a-și distra fiii cu diverse instrumente.

ca majoritatea mamelor Regale, Margaret era adesea departe de fiii ei, dar a rămas în contact strâns. Ea a fost informată despre bunăstarea și dieta lor. Relația strânsă dintre Margaret și Edward se arată în mijlocirile pe care le – a făcut, ca între soțul ei și moștenitorul său-viitorul Edward al II-lea. tânărul Edward I-a scris frecvent, cerându-i să mijlocească cu tatăl său. Singurul viciu aparent al lui Margaret pare să fi fost extravaganța ei.

nu era cu soțul ei când a murit la 7 iulie 1307 la Burgh-by-Sands în drum spre Scoția. Nu s-a gândit niciodată să se recăsătorească, chiar dacă era încă destul de tânără. De asemenea, a rămas în atenția publicului și, la 22 ianuarie 1308, s-a alăturat fiului ei vitreg regele Edward al II-lea în timpul călătoriei sale în Franța pentru a se căsători cu nepoata ei Isabella. S-au căsătorit la 25 ianuarie la Boulogne, iar Margaret și-a văzut în cele din urmă fratele și mama din nou. S-au întors în Anglia pentru încoronarea comună a Isabellei și Eduard la 25 februarie. Margaret a decis să se retragă la Castelul Marlborough după încoronare, posibil ca semn al dezaprobării lui Edward care arăta prea multă favoare față de favoritul său Piers Gaveston. Poate chiar a trimis bani contilor de Lincoln și Pembroke pentru a-i finanța depoziția. Trebuie să fi fost îngrozită de tratamentul nepoatei sale.

Ultima apariție publică a Margaretei a fost la nașterea viitorului rege Edward al III-lea la Windsor la 13 noiembrie 1312. Ea a sosit cu două luni înainte de naștere și a rămas până după botez.

a murit la 14 februarie 1318 la Castelul Marlborough de o boală nespecificată. A fost înmormântată la Christ Church Greyfriars din Londra, dar nu a mai rămas nimic din mormântul ei.1

  1. Queens Consort: reginele medievale ale Angliei de Lisa Hilton

    reginele Angliei de Elizabeth Norton

cum ar fi încărcarea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: