Modul în care dieta vă afectează riscul de polipi de Colon

NEW ORLEANS — consumul de alimente cunoscute pentru a promova inflamația poate crește riscul unei persoane de a dezvolta polipi în intestinul gros sau colon, constată un nou studiu. Acești polipi sunt un precursor comun al cancerului de colon.

comparativ cu persoanele ale căror diete conțineau cele mai mici cantități de alimente pro-inflamatorii, persoanele ale căror diete conțineau cele mai mari cantități de alimente pro-inflamatorii — cum ar fi carnea procesată și carnea roșie — aveau cu 56% mai multe șanse de a avea unul dintre acești polipi, numit și „adenom”, potrivit noului studiu.

„inflamația este asociată în mod constant cu riscul de cancer de colon”, a spus Dr. Roberd Bostick, profesor de epidemiologie la Universitatea Emory din Georgia și autorul principal al studiului care a fost prezentat aici marți (19 aprilie) la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru cercetarea cancerului.

în cadrul studiului, cercetătorii au folosit un scor de” inflamație pe bază de alimente ” pe care l-au dezvoltat într-un studiu anterior. Alimentele au primit scoruri bazate pe modul în care au afectat un număr de markeri ai inflamației în organism, a declarat Bostick pentru Live Science. Cercetătorii au inclus mai mulți markeri — cum ar fi diferite proteine și molecule în sânge — deoarece inflamația este complexă și nu există un singur lucru în organism care să o măsoare, a spus el.

alimentele care au avut cele mai mari scoruri de inflamație au fost carnea procesată și carnea roșie, a spus Bostick. Alimentele lactate care conțineau grăsimi aveau, de asemenea, scoruri pro-inflamatorii, în timp ce păsările de curte și peștii erau neutri; nu au provocat inflamații, dar nici nu păreau să lupte, a spus el. Fructele, legumele și lactatele fără grăsimi, pe de altă parte, au fost determinate a fi antiinflamatoare, a spus el.

pentru a analiza modul în care dietele cu diferite niveluri de alimente inflamatorii au afectat riscul unei persoane de a dezvolta un adenom, cercetătorii au recrutat 1.955 de participanți care intenționau să facă o colonoscopie, a spus Bostick. Niciunul dintre pacienți nu a fost diagnosticat anterior cu niciun tip de cancer, a spus el.

înainte de procedură, participanții au completat chestionare despre dietele lor, a spus Bostick. În acest moment al studiului, niciunul dintre participanți — sau cercetători, de altfel — nu știa dacă colonoscopia va da rezultate pozitive, a spus el. Acest lucru ar fi putut reduce unele prejudecăți în modul în care participanții și-au raportat dietele, a adăugat el.

in timpul colonoscopiilor, 496 de participanti au avut adenoame, potrivit studiului. Oamenii care au consumat diete care conțineau cele mai mari cantități de alimente inflamatorii aveau mai multe șanse de a avea un adenom decât cei ale căror diete conțineau cele mai puține cantități de astfel de alimente, au descoperit cercetătorii.

Bostick a spus că este posibil ca trecerea de la o dietă pro-inflamatorie la o dietă antiinflamatoare ar putea ajuta la reducerea riscului unei persoane, deși studiul nu a analizat acest lucru. Cu toate acestea, efectul ar depinde de momentul acestui comutator, a spus el.

„dezvoltarea unui adenom sau a cancerului de colon are loc pe o perioadă foarte lungă de timp” și există numeroase modificări moleculare care apar, a explicat Bostick. Dacă o persoană își schimbă dieta astăzi, dar acele modificări moleculare au avut deja loc, acea persoană va dezvolta în continuare un adenom, a spus Bostick.

constatările nu au fost publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

urmăriți-o pe Sara G. Miller pe Twitter @SaraGMiller. Urmați Live Science @ livescience, Facebook & Google+. Publicat inițial pe Live Science.

știri recente

{{ articleName }}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: