Palmitoiletanolamida (PEA) are beneficii pentru sănătate?

Palmitoiletanolamida (PEA) este produsă în organism pentru a combate durerea și inflamația. Unii oameni de știință cred că acest acid gras poate stimula canabinoizii naturali și poate proteja nervii. Beneficiile sale pretinse pentru sănătate sunt interesante-dar dovezile solide le susțin? Citiți mai departe pentru a afla.

ce este Palmitoiletanolamida (PEA)?

Prezentare generală

Palmitoiletanolamida, sau PEA, este produsă în organism în mod natural pentru a combate durerea și inflamația. Multe animale și plante produc, de asemenea, mazăre. Cele mai mari cantități pot fi găsite în lecitina de soia, soia, gălbenușul de ou, arahidele și Lucerna .

mazărea este clasificată ca supliment alimentar și nu a fost aprobată de FDA pentru uz medical. În general, suplimentele alimentare nu au o cercetare clinică solidă. Reglementările stabilesc standarde de fabricație pentru suplimente, dar nu garantează că acestea sunt sigure sau eficiente. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a suplimenta.

ca supliment, PEA este disponibil sub formă de tablete, capsule și pulbere. În Italia și Spania, mazărea este comercializată ca aliment pentru scopuri medicale speciale .

cu toate acestea, majoritatea suplimentelor de mazăre disponibile consumatorilor sunt de origine sintetică. Prin urmare, ele nu se încadrează în categoria „suplimentelor naturale.”În schimb, FDA le consideră medicamente neaprobate.

de la descoperirea sa în anii 1950, cercetătorii au fost curioși despre PEA. Acesta arată promisiune ca analgezic și antiinflamator, deși datele de siguranță și eficacitate la scară largă lipsesc încă. Cu toate acestea, mulți consumatori speră că PEA le va ușura durerea cronică și neuropatică .

studiile clinice publicate până în prezent au explorat efectele PEA asupra durerii complexe. În ciuda eforturilor lor, o serie de astfel de studii au avut dezavantaje majore (un design atât de slab, o calitate scăzută sau o dimensiune mică a eșantionului). Sunt necesare studii mai mari, multi-centru, pentru a confirma efectele PEA asupra diferitelor tipuri de durere .

oamenii de știință investighează, de asemenea, efectele PEA asupra activării receptorilor canabinoizi. Cercetările limitate sugerează că mazărea ar putea sprijini sănătatea creierului, a inimii și a sistemului imunitar. Dar rămân mult mai multe cercetări .

mazărea este un acid gras pe fondul anandamidei, principala moleculă de fericire canabinoidă pe care o produce corpul tău. Spre deosebire de grăsimile obișnuite, acizii grași care conțin amide, cum ar fi mazărea și canabinoizii noștri, sunt direct implicați în comunicarea nervoasă. Aceste molecule interesante și recent descoperite sunt numite „lipide neuroactive”.

mazărea este un compus pe care organismul îl produce în mod natural pentru a combate durerea și inflamația. De asemenea, este cercetat ca supliment, deși lipsesc încă date la scară largă.

mecanism de acțiune

PEA activează alfa PPAR care stimulează energia, arde grăsimile și antiinflamator. Prin activarea acestei proteine cheie, PEA oprește activitatea genelor pro-inflamatorii și producerea multor substanțe inflamatorii .

PEA reduce activitatea genei bliss FAAH care descompune anandamida canabinoidă naturală. Acest lucru crește nivelul de anandamidă calmantă din corpul dumneavoastră, ajutând la combaterea durerii și la creșterea relaxării. De asemenea, poate activa receptorii canabinoizi (CB2 și CB1) .

mazărea conține acid palmitic în structura sa. Punctul de plecare pentru a face mazăre în organism este tocmai acest acid gras saturat .

cu toate acestea, unii oameni de știință spun că simpla creștere a aportului de acid palmitic sau alte grăsimi alimentare nu va afecta producția de mazăre în organism. Acest lucru se datorează faptului că organismul dvs. va folosi mazăre numai atunci când trebuie să compenseze inflamația sau durerea, iar nivelurile sale vor varia, de asemenea, în mod normal pe parcursul zilei

cercetătorii presupun că cel mai bun mod de a obține beneficiile mazărelor sunt suplimentele standardizate sau, alternativ, alimentele bogate în mazăre. Ipoteza lor rămâne însă nedovedită .

oamenii de știință cred că PEA ar putea activa căile canabinoide din organism, ceea ce se presupune că calmează durerea.

presupuse beneficii pentru sănătate ale Palmitoiletanolamidei (PEA)

posibil eficiente pentru:

o cantitate decentă de dovezi susține capacitatea lui PEA de a reduce durerea complexă. Acesta a fost investigat în peste 30 de studii clinice și un total de ~6K de persoane din anii 1970 .

în timp ce majoritatea cercetărilor vorbesc despre capacitatea lui PEA de a reduce durerea în general, studiile nu reușesc adesea să facă o distincție între durerea neuropatică și cea non-neuropatică.

beneficiile PEA pentru durerea neuropată sunt mai puțin clare datorită dovezilor fiabile insuficiente până în prezent.

o altă limitare a fost aceea că majoritatea acestor studii au obținut un control placebo. Sunt necesare mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a determina cât de eficient este PEA în ameliorarea diferitelor tipuri de durere.

într-o analiză a 12 studii la om, suplimentele PEA au redus intensitatea durerii cronice și neuropatice fără efecte adverse grave. Trebuie să treacă cel puțin 2 săptămâni pentru a obține ameliorarea durerii. PEA a fost administrat de obicei peste 3 – 8 săptămâni la doze cuprinse între 300 și 1.200 mg/zi. Luarea acestuia pe o perioadă mai lungă de timp îi întărește efectele fără a provoca toleranță .

într-un studiu pivot la peste 600 de persoane, PEA (300 sau 600 mg/zi) a redus puternic durerea sciatică, doza mai mare având un efect mai benefic. PEA a redus intensitatea durerii cu peste 50% în doar 3 săptămâni, ceea ce este rar întâlnit la majoritatea analgezicelor .

PEA a redus durerile de spate inferioare într-un studiu efectuat pe peste 100 de persoane (600 mg PEA/zi). A fost atât de eficient încât jumătate dintre participanții incluși au încetat să mai ia analgezice suplimentare până la sfârșitul studiului .

mazărea părea să amelioreze durerea cauzată de diverse condiții de sănătate. Pentru a sublinia unele dintre aceste studii, AEP a fost investigat în:

 • femeile cu dureri pelvine cauzate de endometrioză, o supraaglomerare a mucoasei uterului. Într-un studiu efectuat pe 56 de femei, PEA (300 mg/zi) a ușurat durerea și a îmbunătățit funcția sexuală pe parcursul a 6 luni
 • durere cauzată de fibromialgie. La 80 de persoane, PEA a redus intensitatea durerii și sensibilității atunci când a fost adăugat la tratamentul standard (pregabalin)
 • persoanele cu sciatică care nu răspund la analgezice precum oxicodona
 • diabetici cu durere din sindromul de tunel carpian cauzat de compresia nervilor (la o doză mai mare de 1.200 mg PEA/zi)
 • durere după o intervenție chirurgicală eșuată a spatelui
 • durere de Cancer
 • dureri de artrită

important, pea nu a provocat reacții adverse sau interacțiuni medicamentoase în niciunul dintre studiile de mai sus. Cu toate acestea, încă lipsesc studii de siguranță adecvate. De asemenea, există încă dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea PEA la persoanele cu aceste tipuri de durere.

cu toate acestea, studiile la animale adaugă la potențialul său de ameliorare a durerii. La animale experimentale (șoareci și șobolani), mazăre:

 • reducerea durerii nervoase de la un medicament chimioterapic (paclitaxel)
 • derivatul lui PEA adelmidrol a redus durerea și inflamația acută și cronică
 • reducerea inflamației și a leziunilor pulmonare
 • îmbunătățirea inflamației și durerii în artrită
 • reducerea inflamației din leziunile măduvei spinării

oamenii de știință speră să exploreze efectele mazărelor asupra diferitelor tipuri de durere și inflamație la om în viitor.

dovezi insuficiente pentru:

următoarele beneficii pretinse sunt susținute doar de studii clinice limitate, de calitate scăzută.

nu există dovezi suficiente care să susțină utilizarea AEP din oricare dintre motivele enumerate mai jos.

nu uitați să discutați cu un medic înainte de a lua suplimente de mazăre. PEA nu trebuie folosit niciodată ca înlocuitor pentru terapiile medicale aprobate.

2) sănătatea și regenerarea creierului

PEA poate fi benefică pentru bolile neurodegenerative și accidentul vascular cerebral, deoarece pare să ajute celulele creierului să supraviețuiască și să reducă inflamația. Sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a verifica acest lucru.

într-un studiu efectuat pe 250 de suferinzi de accident vascular cerebral, o formulare de mazăre cu luteolină (Glialia) a îmbunătățit recuperarea. A avut un efect benefic asupra abilităților cognitive, sănătății generale a creierului, durerii și funcționării zilnice. Efectele au fost vizibile după 30 de zile și s-au îmbunătățit în continuare pe parcursul unei alte luni de suplimente .

atât cu luteolină, cât și singur, PEA a prevenit boala Parkinson la șoareci, reducând daunele din creier și protejând neuronii dopaminergici. Deoarece distrugerea neuronilor dopaminergici este ceea ce cauzează boala Parkinson, PEA poate fi capabilă să prevină această boală sau agravarea acesteia. Sunt necesare studii clinice pentru a confirma aceste constatări .

într-un alt studiu, PEA cu luteolin a îmbunătățit vindecarea nervilor la șoarecii cu leziuni ale măduvei spinării. A crescut factorii neurotrofici (BDNF, NGF), proteine mici, dar puternice, care ajută la crearea de noi celule ale creierului necesare regenerării țesuturilor după deteriorarea traumatică a măduvei spinării sau a creierului .

dar, în afară de efectele sale directe asupra celulelor creierului, PEA este important pentru sănătatea creierului datorită acțiunii sale asupra sistemului nostru endocannabinoid. În creier, canabinoidele noastre naturale joacă roluri diverse în comportament, cunoaștere, dispoziție și risc de convulsii, printre altele.

canabinoizii naturali afectați pot juca, de asemenea, un rol în epilepsie. Mazărea ar putea ameliora convulsiile și le-ar scurta durata la șobolani prin creșterea activității canabinoide în creier. Efectele sale asupra convulsiilor nu au fost încă investigate la om .

3) sprijinirea sănătății ochilor

efectele PEA asupra protejării celulelor nervoase s-ar putea să nu fie limitate doar la creier. Nervii sănătoși din ochi sunt esențiali pentru menținerea vederii adecvate.

retinopatia este o boală oculară care poate duce la pierderea vederii. Este declanșată de leziuni inflamatorii ale nervilor din ochi, cel mai frecvent cauzate de glaucom și diabet. PEA a redus afectarea nervilor oculari în peste 9 studii clinice utilizate în doze de până la 1,8 g/zi .

la 32 de persoane cu glaucom, PEA a redus presiunea ridicată a ochilor și a îmbunătățit vederea pe parcursul a 6 luni. Suplimentarea cu mazăre a fost sigură și nu a provocat efecte secundare .

persoanele cu glaucom pot alege să fie supuse unei intervenții chirurgicale cu laser, dar riscă să experimenteze o presiune ridicată a ochilor la scurt timp după aceea poate provoca daune. PEA a prevenit creșterea presiunii oculare la scurt timp după operația cu ochi cu laser la 15 persoane .

studiile pe animale au arătat modul în care mazărea poate obține aceste beneficii. La șobolanii diabetici, a redus substanțele inflamatorii cheie ale ochilor care descompun bariera hemato-retiniană. La fel ca bariera hemato-encefalică care protejează creierul, această barieră oculară este crucială pentru sănătatea ochilor. Hrănește ochiul, dar împiedică intrarea substanțelor nocive .

4) simptome de depresie

într-un studiu recent pe 58 de persoane cu depresie, PEA (1,2 g/zi) administrat pe parcursul a 6 săptămâni a îmbunătățit foarte mult și rapid starea de spirit și simptomele generale. PEA a fost adăugat la tratamentul antidepresiv (citalopram) și a redus simptomele cu un impresionant 50% .

acest studiu clinic a fost o urmărire a numeroase studii în care PEA a îmbunătățit simptomele depresiei la animale.

sunt necesare studii clinice suplimentare înainte de a putea trage concluzii fiabile.

5) simptomele sclerozei Multiple

beneficiile analgezice și antiinflamatorii ale PEA îl fac un candidat ideal pentru scleroza multiplă (SM), care are o natură autoimună și inflamatorie puternică. Pe de altă parte, terapia de primă linie (interferon IFN-inktokt1a) cauzează adesea efecte adverse grave. PEA poate crește efectele acestei imunoterapii în timp ce scade efectele negative.

ca supliment la terapia standard, PEA a redus efectele adverse și durerea, îmbunătățind calitatea vieții și a cunoașterii într-un studiu efectuat pe 29 de persoane cu SM care avansează rapid. Suplimentul a crescut, de asemenea, nivelurile sanguine de mazăre și anandamidă .

efectele AEP în monoterapie asupra SM nu au fost încă investigate.

6) combaterea răcelii comune

pe măsură ce oamenii de știință au devenit încântați de capacitatea lui PEA de a calma durerea și leziunile nervoase, efectele sale asupra sistemului imunitar au fost aproape uitate. În multe studii timpurii de peste 4K oameni, mazăre ar putea lupta împotriva virusului gripal care provoacă răceala comună .

în ciuda obținerii unor rezultate bune, principala problemă cu studiile inițiale a fost că gălbenușul de ou sau alte suplimente care conțineau doar cantități mici de mazăre au fost utilizate. Acestea nu au fost standardizate și este imposibil să știm cât de mult mazăre conțineau. Înainte de sfârșitul anilor 1970, studiile au început să utilizeze suplimente de mazăre de calitate superioară .

PEA (1.200 mg/zi) a redus durata răcelii și simptome precum febră, dureri de cap și dureri în gât într-un studiu efectuat pe aproximativ 900 de tineri soldați. În patru studii suplimentare, PEA a redus șansele de a prinde o răceală și severitatea simptomelor. Studiile suplimentare ar trebui să exploreze efectele sale ca supliment independent și ca supliment la terapia standard .

posibil ineficient pentru:

spasticitate din leziuni ale măduvei spinării

într-un studiu, o formulare specială de mazăre (mazăre ultramicronizată) a fost administrată ca adjuvant la terapia convențională timp de 12 săptămâni la 73 de persoane cu durere și spasticitate asociate cu leziuni ale măduvei spinării. Comparativ cu terapia convențională, PEA nu a redus durerea neuropatică, spasticitatea sau insomnia .

lipsa dovezilor (cercetare pe animale):

studiile descrise mai jos au fost efectuate numai pe animale și celule; lipsesc dovezile clinice.

studiile viitoare la om nu au determinat încă efectele PEA asupra inimii, intestinului și eliberării histaminei. Studiile enumerate mai jos nu trebuie interpretate ca susținând niciun beneficiu pentru sănătate.

efecte asupra inimii

atacurile de cord rezultă dintr-un blocaj total al vaselor de sânge care duc la inimă. Pentru ca țesutul cardiac deteriorat să se recupereze, trebuie recuperat un flux sanguin adecvat. La șoareci, PEA a îmbunătățit recuperarea după atacuri de cord, a redus leziunile țesutului cardiac și a redus nivelurile inflamatorii de citokine .

PEA reduce, de asemenea, tensiunea arterială crescută la șobolani și previne afectarea rinichilor prin scăderea substanțelor inflamatorii. De asemenea, are efecte specifice similare cu medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate (IECA). PEA a blocat enzimele și receptorii care cresc tensiunea arterială prin îngustarea vaselor de sânge (receptorul 1 al angiotensinei și enzima de conversie a angiotensinei) .

inflamație intestinală

PEA a fost utilizat cu succes pentru ameliorarea simptomelor bolii inflamatorii intestinale (IBS) la animale. Șoarecii cu inflamație cronică a intestinului au niveluri scăzute de mazăre, în timp ce suplimentele de mazăre au normalizat mișcarea intestinului și au împiedicat deteriorarea mucoasei intestinale .

în țesuturile prelevate prin biopsie de la persoanele cu colită ulcerativă, PEA a redus citokinele inflamatorii și acumularea de neutrofile, celule imune care agravează simptomele și contribuie la afectarea intestinului .

leziunile intestinale cauzate de colita ulcerativă cresc riscul de cancer. La șoareci, mazărea a împiedicat țesutul intestinal normal să dezvolte o creștere excesivă canceroasă .

Adelmidrol este o substanță antiinflamatoare produsă prin modificarea mazărelor care poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele IBS, cum ar fi diareea și pierderea în greutate la șoareci .

eliberarea histaminei

unii oameni de știință cred că PEA ar putea fi un blocant al eliberării histaminei. În studiile pe animale și pe bază de celule, PEA a îmbunătățit eczema și alergiile cutanate prin scăderea activării mastocitelor și blocarea eliberării histaminei .

la câinii cu eczeme, mazărea a ajutat la calmarea simptomelor prin reducerea inflamației și mâncărimii pielii. PEA a redus substanțele inflamatorii (TNF-alfa) și a crescut endocannabinoidele la nivelul pielii (2-AG), ceea ce diminuează puternic răspunsul alergic .

dozare mazăre &siguranță

suplimente

discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a suplimenta cu mazăre. Ca supliment alimentar, mazărea nu a fost aprobată de FDA pentru uz medical.

mai multe studii clinice ar fi benefice, dar date limitate sugerează că AEP este sigur. Suplimentarea pe termen lung a mazărelor nu a fost legată de efectele adverse în studiile la scară mică. PEA a fost utilizat în doze de 300 mg până la 1,8 g/zi în studiile clinice.

 • cel puțin 600 mg/zi pot fi necesare pentru ameliorarea durerii nervoase, în timp ce dozele de 1.2 g / zi au fost utilizate pentru dureri nervoase diabetice
 • PEA până la 1,8 g/zi a fost utilizat pentru reducerea leziunilor nervilor oculari la persoanele cu glaucom sau diabet
 • pentru combaterea răcelii obișnuite, 1,2 g/zi a fost doza standard

anumiți producători sugerează împărțirea dozei totale în două în timpul zilei. Oamenii raportează începând cu doza standard de 1,2 g/zi împărțită în 600 mg dimineața și 600 mg după-amiaza. Unii oameni își cresc treptat doza după 1 lună, dacă este necesar.

suplimentele micronizate de mazăre au fost utilizate în majoritatea studiilor, unii oameni de știință considerându-le superioare altor forme. Mazărea micronizată este o pulbere fină care poate fi mai bine absorbită. PEA combinat cu luteolina a fost, de asemenea, utilizat în studiile clinice.

doza de PEA în studiile clinice a variat de la 600 mg la 1200 mg pe zi.

surse alimentare

lecitina din soia, produsele din soia și Lucerna sunt surse alimentare bune de mazăre. Cu toate acestea, acestea nu vor fi o opțiune potrivită pentru persoanele cu sensibilități alimentare. Gălbenușul de ou este o altă sursă excelentă de hrană pentru persoanele care nu reacționează la ouă. Dacă urmați o dietă bogată în carne sau sunteți predispus la sensibilități alimentare, suplimentele de mazăre sunt o alegere mai sigură și mai eficientă.

chiar dacă mazărea este făcută din acizi grași saturați, includerea mai multor grăsimi saturate în dieta dvs. nu va crește producția de mazăre a corpului. Dimpotrivă, o dietă bogată în acizi grași saturați va crește probabil doar riscul pentru diverse probleme de sănătate cronice și inflamatorii.

sarcina și copiii

câteva studii au folosit AEP la copii fără riscuri. Studii mai ample ar trebui să confirme siguranța mazării la copii.

mazărea nu a avut efecte toxice la animalele gestante. Nu a avut niciun potențial de a deteriora celulele, de a provoca mutații sau cancer. Mazărea pe termen lung administrată la cele mai mari doze realizabile animalelor (1 g/kg greutate corporală) nu a fost toxică. Recomandăm prudență la femeile însărcinate și care alăptează din cauza lipsei datelor clinice .

genetica și enzima Bliss (FAAH)

Prezentare generală

ca amină a acizilor grași, mazărea este descompusă de aceeași enzimă ca și canabinoidele noastre naturale. Această enzimă se numește hidrolază amidă de acid gras sau pur și simplu FAAH. Deoarece mai puțină activitate FAAH va crește anandamida, FAAH este numită și enzima bliss (ananda = bliss) .

dacă sunteți predispus genetic la o activitate FAAH mai mare, veți beneficia probabil de mazăre.

a avea o activitate enzimatică FAAH mai scăzută poate oferi o mulțime de beneficii.

șoarecii complet lipsiți de FAAH experimentează mai puțină durere și convulsii. S-a crezut că aceste beneficii rezultă din creșterea anandamidei. Dar oamenii de știință își dau seama acum cât de important joacă un rol de mazăre – oferă unele beneficii unice, în timp ce altele se suprapun sau susțin canabinoizii noștri naturali .

pentru unul, un FAAH mai mic va crește nivelul de mazăre, deoarece mai puțin din acesta va fi descompus. PEA blochează expresia genei FAAH, stimulând în continuare activitatea canabinoizilor naturali .

FAAH nu numai că descompune canabinoizii, PEA și substanțe similare, dar degradează și receptorii canabinoizi (CB1 și CB2). Prin blocarea FAAH, PEA crește numărul acestor receptori și sensibilitatea organismului la canabinoide .

PEA poate activa și alți receptori care stimulează activitatea canabinoidă (TRPV1).

FAAH este numită „enzima bliss” deoarece descompune canabinoizii naturali. Mazărea ar putea bloca FAAH și crește canabinoizii. Teoretic, activitatea scăzută a FAAH ar putea, de asemenea, să crească nivelul de mazăre.

FAAH și CNR1 SNPs

dacă doriți cu adevărat să săpați mai adânc, datele dvs. genetice vă pot oferi o mulțime de informații puternice. De exemplu, dacă știți că sunteți predispus la niveluri scăzute de endocannabinoid (FAAH ridicat și/sau activitate scăzută a genei CNR1), este mai probabil să beneficiați de PEA. În mod ideal, veți putea să vă echilibrați canabinoizii înainte de a provoca probleme.

potrivirea suplimentelor cu machiajul genetic unic este o abordare puternică numită nutrigenomică. PEA și sistemul endocannabinoid sunt un exemplu excelent al acestui concept în acțiune.

SelfDecode este un instrument software pe care l-am creat pentru a vă ajuta să analizați datele genetice.

Uită-te la următoarele SNP-uri FAAH:

 • rs324420 (a = FAAH inferior)
 • rs2295633 (G = probabil activitate FAAH mai mare)
 • rs3766246 (G = posibil FAAH mai mare)

pentru a obține o imagine completă a geneticii endocannabinoide, ar trebui să aruncați o privire și asupra genelor receptorilor canabinoizi, CNR1 și a următoarelor SNP-uri din această genă:

 • rs1049353 (SNP principal)
 • rs12720071
 • rs6454674
 • rs806368
 • rs806377
 • rs806378
 • rs806380

Notă: Asigurați-vă că cumpărați palmitoiletanolamidă și nu feniletilamină (un supliment complet diferit, denumit uneori și pea).

Takeaway

Palmitoiletanolamida, sau PEA, este produsă în organism în mod natural pentru a combate durerea și inflamația.

cele mai mari cantități pot fi găsite în lecitina de soia, soia, gălbenușul de ou, arahidele și Lucerna. Mazărea este, de asemenea, disponibilă ca supliment, deși studiile la scară largă încă lipsesc pentru a susține utilizarea sa ca analgezic natural.

dovezi solide arată că PEA poate reduce durerea complexă, dar impactul său asupra durerii neuropatice este mai puțin clar.

oamenii de știință cred că mazărea poate acționa pe căile canabinoide pentru a reduce durerea și inflamația. Din acest motiv, se crede că anumite variații genetice ale genelor legate de canabinoide afectează activitatea mazărelor în organism.

cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mecanismul exact al PEA și siguranța pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: