separarea gutei fapte și mituri

gândiți-vă că gută lovește doar bătrânii? Că cireșele o vor vindeca? Sau că, din moment ce durerea vine și pleacă, nu este mare lucru dacă ignorați tratamentul? Greșit, greșit și greșit. Având în vedere cât de comună este guta — șase milioane de adulți au avut — o vreodată-poate fi șocant de înțeles greșit. Și dacă bănuiți că ați putea avea gută sau ați fost diagnosticat recent, crezând că aceste mituri vă pot agrava durerea și pot provoca complicații grave sau chiar care pot pune viața în pericol.

gută mituri și gută fapte

mitul Nr.1: în timp, guta va dispărea de la sine.

gută fapt: deși este adevărat că majoritatea atacurilor de gută dispar în cele din urmă chiar și fără tratament, este important să fii diagnosticat și tratat cât mai curând posibil. Atacurile de gută reapar frecvent dacă nu faceți nimic pentru a le preveni. Tratamentele pentru gută includ medicamente pentru scăderea nivelului de acid uric și reducerea durerii cauzate de formarea acidului uric în articulații și în alte zone ale corpului. Aceste medicamente pot obține un atac de gută sub control și vă pot reduce șansele de atacuri viitoare. Mulți oameni trebuie să ia medicamente care scad acidul uric pe termen lung pentru a-și menține guta sub control.

mitul nr. 2: guta este o formă ușoară de artrită.

gută fapt: guta este de fapt una dintre cele mai dureroase forme de artrită și mulți oameni compară durerea asociată gutei cu nașterea sau ruperea unui picior. „Oamenii descriu ca fiind cea mai gravă durere din viața lor”, spune Daniel Solomon, MD, MPH, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și medic în departamentul de Reumatologie, imunologie și alergie de la Brigham and Women ‘ s Hospital din Boston. În timp, guta poate duce la complicații grave, cum ar fi leziuni permanente ale articulațiilor, pietre la rinichi și leziuni renale grave.

mitul nr. 3: guta este o afecțiune rară.

gută fapt: adevărul este că guta este o afecțiune relativ frecventă, în special la bărbați și la persoanele în vârstă. În 2005, se estimează că 1% dintre americani au raportat că au gută, ceea ce o face o afecțiune care afectează aproximativ trei milioane de adulți la un moment dat. Bărbații în vârstă și femeile aflate în postmenopauză sunt cel mai frecvent afectați, iar guta este cel mai frecvent tip de artrită la bărbații cu vârsta peste 40 de ani. Deși există un adevăr în afirmația că guta este o afecțiune care afectează persoanele în vârstă, persoanele mai tinere pot dezvolta și guta. De fapt, forma ereditară de gută afectează adesea bărbații sub 30 de ani, iar această formă de gută tinde să fie severă.

mitul nr.4: Guta afectează doar degetul mare.

gută fapt: în timp ce articulația degetului mare pare a fi cea mai vulnerabilă la un atac de gută, guta poate afecta și alte articulații, inclusiv gleznele, genunchii, încheieturile, degetele, alte părți ale picioarelor și coatele. Chiar și așa, se estimează că 9 din 10 persoane cu gută vor avea în cele din urmă un atac de gută la degetul mare, cel mai probabil din cauza presiunii asupra acestuia din mers și în picioare.

mitul nr. 5: un atac de gută nu durează niciodată mai mult de 10 zile.

gută fapt: în timp ce majoritatea oamenilor se confruntă cu atacuri acute de gută, care durează de obicei o zi până la o săptămână, unii oameni se confruntă cu episoade cronice de gută care pot continua pentru perioade mai lungi de timp și pot duce la leziuni articulare, spune dr.Solomon. Aceste cazuri mai cronice tind să provoace dureri mai puțin severe.

Mitul Nr. 6: Guta dispare între atacurile de gută.

gută fapt: chiar dacă nu vă confruntați cu un atac de gută, aveți în continuare gută și nivelurile de acid uric pot continua să fie ridicate între atacuri. Acesta este motivul pentru care este important să continuați să luați medicamentele pentru gută, chiar și atunci când nu aveți simptome. „Oamenii uneori încetează să mai ia și de multe ori ajung să aibă o erupție de gută”, notează Solomon.

mitul nr. 7: consumul de cireșe poate vindeca guta.

gută fapt: în prezent nu există nici un remediu pentru guta. Chiar dacă un studiu foarte mic a sugerat că consumul de cireșe poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric, această constatare nu a fost încă confirmată și ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustările potrivite pentru dieta dvs. înainte de a încerca metode nedovedite de gestionare a stării dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: