Wilma Rudolph biografi

banbrytande olympisk medaljist

smeknamnet ”Skeeter” för sin berömda hastighet kvalificerade Rudolph sig för Olympiska sommarspelen 1956 i Melbourne, Australien. Den yngsta medlemmen i det amerikanska friidrottslaget vid 16 års ålder vann hon en bronsmedalj i 400-metersreläet. Efter att ha avslutat gymnasiet, Rudolph inskrivna vid Tennessee State University, där hon studerade utbildning. Hon tränade också hårt för nästa OS.

hölls i Rom, Italien, olympiska spelen 1960 var en gyllene tid för Rudolph. Efter att ha knutit ett världsrekord med sin tid på 11,3 sekunder i 100 meter semifinal vann hon evenemanget med sitt vindstödda märke på 11,0 sekunder i finalen. På samma sätt bröt Rudolph det olympiska rekordet i 200 meter streck (23,2 sekunder) i heaten innan han hävdade en annan guldmedalj med sin tid på 24,0 sekunder. Hon var också en del av det amerikanska laget som etablerade världsrekordet i 400 meter reläet (44,4 sekunder) innan hon fortsatte att vinna guld med en tid på 44,5 sekunder. Som ett resultat blev Rudolph den första amerikanska kvinnan som vann tre guldmedaljer i friidrott vid ett enda OS. Den förstklassiga sprintern blev omedelbart en av de mest populära idrottarna i Rom-spelen samt en internationell superstjärna, hyllad runt om i världen för sina banbrytande prestationer.

efter spelen gjorde Rudolph många framträdanden på TV och fick flera utmärkelser, inklusive Associated Press Female Athlete of The Year Award både 1960 och 1961. Hon drog sig tillbaka från tävlingen inte långt efter, och fortsatte med att undervisa, coach och köra ett allaktivitetshus, bland andra strävanden, även om hennes prestationer på den olympiska banan förblev hennes mest kända.