Top 10 teorii științifice revoluționare

cele mai multe domenii științifice au fost realizate cu o teorie revoluționară cel puțin o dată în ultimele secole. Astfel de transformări sau schimbări de paradigmă reordonează cunoștințele vechi într-un nou cadru. Teoriile revoluționare reușesc atunci când noul cadru face posibilă rezolvarea problemelor care au împiedicat regimul intelectual anterior. Iată revoluțiile mele preferate. Sper la mai mult înainte să mor.

10. Teoria informației: Claude Shannon, 1948
nu este tocmai cea mai revoluționară teorie, deoarece într-adevăr nu a existat o teorie predecesoare care să revoluționeze. Dar Shannon a oferit cu siguranță fundamentul matematic pentru o mulțime de alte evoluții revoluționare care implică comunicarea electronică și informatica. Fără teoria informației, biții ar fi în continuare doar pentru exerciții.

9. Teoria jocurilor: John von Neumann și Oskar Morgenstern, 1944 (cu ornamente importante de la John Nash în anii 1950)
dezvoltat pentru economie, unde a avut unele succese, teoria jocurilor nu a revoluționat complet acest domeniu. Dar a fost adoptat pe scară largă de multe alte științe Sociale. Și teoria jocurilor evolutive este o ramură importantă a studiului biologiei evolutive. Teoria jocurilor se aplică chiar și activităților de zi cu zi, cum ar fi pokerul, fotbalul și negocierea pentru salarii mai mari pentru bloggeri. Există, de asemenea, chiar și un astfel de lucru ca teoria jocului cuantic, care este obligat să revoluționeze ceva într-o zi. John Nash a câștigat Premiul Nobel pentru contribuțiile sale la teoria jocurilor, iar viața sa tulburată a inspirat cartea excelentă a Beautiful Mind. Dar nu vă așteptați să aflați nimic despre teoria jocurilor vizionând versiunea filmului.

8. Teoria combustiei oxigenului: Antoine Lavoisier, anii 1770
Lavoisier nu a descoperit oxigenul, dar și-a dat seama că gazul se combina cu substanțele pe măsură ce ardeau. Lavoisier a eliminat astfel teoria flogisticului predominant și a deschis calea dezvoltării chimiei moderne. A fost o revoluție mult mai sigură pentru Lavoisier decât cea politică care a urmat curând în Franța, atât de revoluționară încât Lavoisier și-a pierdut capul.

Înscrieți-vă pentru cele mai recente știri științifice

titluri și rezumate ale celor mai recente articole de știri științifice, livrate în căsuța de e-mail

7. Tectonica plăcilor: Alfred Wegener, 1912; J. Tuzo Wilson, anii 1960
Wegener și-a dat seama că continentele au plutit în derivă încă din 1912. Dar abia în anii 1960 oamenii de știință au pus piesele împreună într-o teorie cuprinzătoare a tectonicii plăcilor. Wilson, un geofizician Canadian, a fost un contribuitor cheie al unora dintre piesele majore, în timp ce mulți alți cercetători au jucat, de asemenea, roluri proeminente. (Rețineți că tectonica plăcilor nu trebuie confundată cu plăcile tectonice, un nume bun pentru un restaurant revoluționar cu temă științifică.)

6. Mecanica statistică: James Clerk Maxwell, Ludwig Boltzmann, J. Willard Gibbs, la sfârșitul secolului al 19-lea
prin explicarea căldurii în ceea ce privește comportamentul statistic al atomilor și moleculelor, mecanica statistică a dat sens termodinamicii și a furnizat, de asemenea, dovezi puternice pentru realitatea atomilor. În plus, mecanica statistică a stabilit rolul matematicii probabilistice în științele fizice. Extensiile moderne ale mecanicii statistice (uneori numite acum fizica statistică) au fost aplicate la orice, de la știința materialelor și magneți la blocaje de trafic și comportament de vot. Și chiar teoria jocurilor.

5. Relativitatea specială: Albert Einstein, 1905
în unele privințe, relativitatea specială nu a fost atât de revoluționară, deoarece a păstrat o mulțime de fizică clasică. Dar haide. A îmbinat spațiul cu timpul, Materia cu energia, a făcut posibile bombele atomice și vă permite să îmbătrâniți mai lent în timpul zborului spațial. Cât de revoluționar vrei să devii?

4. Relativitatea generală: Einstein, 1915
relativitatea generală a fost mult mai revoluționară decât relativitatea specială, deoarece a renunțat la legea gravitației lui Newton în favoarea spațiu-timpului curbat. Și a deschis ochii oamenilor de știință asupra întregii istorii a universului în expansiune. Și le-a oferit Scriitorilor de science fiction găuri negre.

3. Teoria cuantică: Max Planck, Einstein, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schr, Max Born, Paul Dirac, 1900-1926
teoria cuantică a rupt întreaga țesătură a fizicii clasice în bucăți, a demolat noțiunile obișnuite despre natura realității, a înșelat filozofii întregi de cauză și efect și a dezvăluit particularități despre natură pe care nimeni, oricât de imaginativ ar fi putut să le imagineze vreodată. Serios, e greu de crezut că e doar numărul 3.

2. Evoluția prin selecție naturală: Charles Darwin, 1859
Darwin a arătat că complexitatea complicată a vieții și relațiile complicate dintre formele de viață ar putea apărea și supraviețui din procesele naturale, fără a fi nevoie de un designer sau de o arcă. El a deschis mintea umană pentru a urmări științele naturii fără a fi afectate de prejudecăți supranaturale. Teoria sa a fost atât de revoluționară încât unii oameni încă se îndoiesc de ea. Nu ar trebui.

1. Heliocentrism: Copernic, 1543
una dintre cele mai mari intuiții vreodată, concepută de unii greci antici, dar stabilită doar două milenii mai târziu: Pământul se învârte în jurul Soarelui (ca și alte planete). Este numărul 1 Pentru că a fost primul. De unde credeai că vine cuvântul revoluționar? (A fost folosit doar rar pentru a însemna ceea ce face astăzi înainte ca Copernic să pună revoluții în titlul cărții sale revoluționare.)

Urmați-mă pe Twitter: @tom_siegfried

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: