Apollonius din Tyana

un filozof Neo-pitagoreic al Greciei care avea o mare reputație pentru puterile magice. Viața lui Apollonius din Tyana, scrisă de Philostratus la îndemnul Iuliei, mama împăratului Severus, este singura sursă existentă de informații despre înțelept, deși se știe că au existat și alte biografii, acum pierdute.

născut la Tyana în Asia Mică, Apollonius a fost contemporan cu Hristos. A fost educat la Tars și la Templul lui Esculap din Aegae. La templu a devenit un aderent al sectei lui Pitagora, la a cărui disciplină strictă sa supus pe tot parcursul vieții sale. În dorința sa de cunoaștere a călătorit pe scară largă în țările estice și se spune că a făcut minuni oriunde a mers. La Efes, de exemplu, el i-a avertizat pe oameni că se apropie de o ciumă teribilă, dar ei nu i-au dat atenție până când ciuma nu a fost de fapt în mijlocul lor; apoi și-au amintit avertismentul și l-au chemat pe puternicul magician care îl rostise. Apollonius a identificat un cerșetor sărac, mutilat ca fiind cauza ciumei și un dușman al zeilor și i-a sfătuit să-l omoare cu pietre pe nenorocitul nefericit până la moarte. Cetățenii au fost la început reticenți în a se conforma ordinului crud, dar ceva în expresia cerșetorului a confirmat acuzația Profetului, iar nenorocitul a fost curând acoperit cu o movilă de pietre. Când pietrele au fost îndepărtate, omul dispăruse. În locul lui era un câine negru uriaș, cauza ciumei care venise peste Efeseni.

la Roma Apollonius a ridicat de la moarte sau moarte aparentă (biograful său nu pare să știe care) o tânără doamnă a unei familii consulare care fusese logodită și a fost jelită de întregul oraș. O altă poveste relatează cum Apollonius a salvat un prieten de-al său, Menippus din Corint, de la căsătoria cu un vampir. Tânărul a neglijat toate avertismentele anterioare ale consilierului său, iar pregătirile pentru nuntă au continuat. Chiar când ceremonia era pe punctul de a începe, Apollonius a apărut și a făcut ca sărbătoarea nunții, oaspeții și toate dovezile bogăției— care nu erau decât iluzie—să dispară; apoi a smuls de la mireasă mărturisirea că este vampir. Multe alte povești similare sunt spuse despre puterile clarvăzătoare și magice ale filosofului.

moartea sa este învăluită în mister, deși se spune că a trăit aproape o sută de ani. Ucenicii Lui s-au grăbit să spună că el nu murise deloc, ci fusese prins în cer. După ce a dispărut de pe Pământ, locuitorii din Tyana natală au construit un templu în onoarea sa, iar statuile i-au fost ridicate în diferite alte temple.

relatarea dată de Philostratus a fost compilată din memoriile lui „Damis Asirianul”, un discipol al lui Apollonius, dar Damis poate fi o ficțiune literară. Lucrarea pare în mare parte o poveste de dragoste; poveștile fictive sunt adesea introduse, iar întreaga relatare este mistică și simbolică. Cu toate acestea, este posibil să vedem caracterul real al lui Apollonius dincolo de artificiile literare ale scriitorului. Scopul filosofului din Tyana pare să fi fost să infuzeze în păgânism moralitatea practică combinată cu o doctrină transcendentală. El însuși a practicat un ascetism foarte sever și și-a completat cunoștințele prin revelații de la zei. Din cauza pretenției sale la iluminarea divină, unii i-ar fi refuzat un loc printre filozofi, dar Philostratus susține că acest lucru nu afectează în niciun fel reputația sa filosofică. El subliniază că Pitagora, Platon și Democrit obișnuiau să viziteze înțelepții din est și nu erau acuzați de magie. Revelațiile Divine fuseseră date filozofilor anteriori; de ce nu și filosofului din Tyana? S-ar putea ca Apollonius să fi împrumutat considerabil din surse orientale și că doctrinele sale erau mai mult Brahminice decât magice.

surse:

Eells, Charles P. viața și vremurile lui Apollonius din Tyana, redate în engleză din greaca lui Philostratus cel Bătrân. Stanford, California. Stanford University Press, 1923.

Philostratus. Viața lui Apollonius din Tyana. Tradus de F. C. Conybeare. Londra: Macmillan, 1912.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More: